Žemės ūkio technikos rinka nestovi vietoje. Čia nuolat diegiamos naujovės, pritaikomos pažangiausios technologijos, nepamirštant išmaniųjų prietaisų integracijos, tad kasdieniai ūkio darbai tampa ne tik lengvesni, bet ir efektyvesni bei ekonomiškesni. Kita vertus šioje milžiniškoje technikos pasiūloje svarbu nepasiklysti ir išsirinkti tai, kas iš tikrųjų reikalinga ir ekonomiškai naudinga. Todėl ieškantiesiems gero kokybės ir kainos santykio verta pasidomėti vokiečių firmos „Horsch“ produkcija.

Pasitiki pasaulis

Prekės ženklas „Horsch“ Lietuvoje skaičiuoja antrą dešimtį metų. Vis dėlto šiai pakankamai jaunai, įkurtai prieš kiek daugiau nei 30 m., kompanijai pavyko ne tik  išsikovoti tvirtą vietą po saule, bet ir pelnyti viso pasaulio žemdirbių pasitikėjimą. „Horsch“ ūkininkams siūlo žemės dirbimo, augalų apsaugos ir sėjos techniką, ir tai yra vienas populiariausių prekės ženklų ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje.

Per 30 veiklos metų kompanija „Horsch“ labai daug prisidėjo populiarindama beplūgę žemės dirbimo sistemą. 2013 m. šios pastangos buvo įvertintos „Milestone of Agricultural Engineering“ prizu.

Kompanija „Horsch“ – viena iš nedaugelio žemės ūkio techniką gaminančių įmonių, kurios įkūrėjai ir savininkai, kaip ir jų klientai, yra ūkininkai. Tai leidžia visai įmonės kūrybinei ir techninei komandai geriau suvokti šiuolaikinio žemdirbio poreikius, iššūkius, su kuriais jis susiduria, ir operatyviai priimti esminius sprendimus, diegti tas naujoves ir technologijas, kurios buvo kruopščiai patikrintos savuose laukuose ir yra tikslingos bei svarbios.

„Matome ir džiaugiamės, kad kompanijos „Horsch“ mašinos pateisino ir mūsų krašto žemdirbių lūkesčius. Šis prekės ženklas tapo vienu iš lyderių Lietuvoje bei kitose Baltijos šalyse, taip pat Karaliaučiaus krašte. Pirmauja jis ir nemažoje dalyje kitų pasaulio kampelių. Drąsiai galima tvirtinti, kad „Horsch“ mašinos yra vienos geriausių pasaulyje. „Kiekvieną kartą, kai ūkininkas dirbdamas galinio matymo veidrodėlyje mato iš paskos traktoriaus dirbančią raudoną „Horsch“ mašiną, gali būti tikras, kad pasirinko neginčytiną kokybę“, – tvirtina kompanijos „Horsch“ atstovas Baltijos šalims Nerijus Žukauskas.

Unikalios technologijos

Dar vienas kompanijos „Horsch“ sėkmę lemiantis veiksnys – įmonė nuolat negailėdama lėšų investuoja tiek į mokslo tyrimus, tiek į patį gamybos procesą.

„Visoms be išimties „Horsch“ mašinoms tinka apibūdinimas „greičiau, paprasčiau, saugiau.“ Techniką turi būti paprasta valdyti, palyginti su kitomis analogiškomis mašinomis, ji turi dirbti patikimiau ir atlikti darbą kokybiškiau – kaip „Horsch“ kultivatoriai ir sėjamosios. Paskutinis, bet taip pat reikšmingas punktas – visi darbai su „Horsch“ mašinomis turi būti atliekami greičiau, nei trukdavo anksčiau.

Suprantama, kiekvieną diegiamą technologiją firma „Horsch“ išbando įvairių dirvožemių ir klimato juostų ūkiuose. Kompanijos specialistai, bendradarbiaudami su įvairių mokslo institucijų mokslininkais, tarp jų ir Lietuvos, analizuoja įvairių žemės dirbimo mašinų darbą, jas nuolat tobulina, stebi trąšų įterpimo procesus ir t.t. Todėl ūkininkas gali būti tikras, kad, šios firmos technikai atkeliavus į ūkį, ji su kaupu pateisins į ją investuotas lėšas“, – kompanijos „Horsch“ patikimumą garantuoja N.Žukauskas.

Įmonės gausias investicijas į mokslo tyrimus ir inovacijas atspindi ir daugybė patentuotų autentiškų technologinių sistemų.

„Praktiškai visose firmos „Horsch“ žemės ūkio mašinose įdiegtos vienokios ar kitokios patentuotos technologijos. Kompanija gamina ir tokią techniką, kurios visa konstrukcija yra unikalus patentuotas mechanizmas. Viena iš naujausių technologijų, kurią mūsų kompanija išbandė bene pirmoji pasaulyje, – juostinis žemės dirbimas. Suprantama, pristatydami rinkai šios technologijos sėjamąją  „Focus“ buvome pionieriai“, – „Horsch“ siekį pirmauti taikant inovatyvias technologijas žemės ūkyje atskleidžia kompanijos atstovas N.Žukauskas.


Konsultacijoms negaili laiko

Šiuolaikinės technologijos gerokai palengvina gyvenimą, tačiau būtina išmokti tinkamai jomis naudotis. „Horsch“, rūpindamasi savo klientais, taupydama jų laiką ir siekdama, kad unikalios naujovės būtų ne tik tinkamai naudojamos, bet ir duotų maksimalų efektą, negaili laiko konsultacijoms. „Pirkdamas kompanijos „Horsch“ techniką ar agregatą, kiekvienas klientas gauna ir darbo technologiją. Kompanijos specialistai konsultuoja, kaip įsigyta mašina tinkamai naudotis, ką ir kaip reikėtų reguliuoti. Prieš ūkininkui išsirenkant techniką mūsų specialistai keliauja į žemdirbio valdas, išsiaiškina, kokie vyraujantys dirvožemiai, kokią sėjomainą žadama naudoti, ir tik tada rekomenduoja vieną ar kitą mašiną. Konsultacija yra labai svarbus dalykas“, – sako N.Žukauskas.

Revoliuciniai purkštuvai

Vienas iš kompanijos „Horsch“ pasididžiavimų – jų sukurti inovatyvūs purkštuvai. Jie sukėlė revoliuciją purkštuvų sijų kopijavimo sistemų rinkoje. Ši sistema taip pat buvo apdovanota tarptautinės parodos „Agritechnika“ medaliu.

„Horsch“ purkštuvuose panaudota patentuota sistema BoomControl, leidžianti sijas darbo metu laikyti 25–30 cm atstumu nuo purškiamo paviršiaus. Šis darbinis aukštis išlaikomas net ir esant dideliam greičiui. Be to, panaudojus šią sistemą, gerokai padidėjo apsisukimo su purkštuvu galulaukėse greitis, nes sijos išlieka stabilios net sukantis 15 km/val. greičiu.

BoomControl sistemoje purkštukai išdėstyti kur kas tankiau nei įprasta – kas 25 cm. Taip sutrumpinamas išpurškiamų lašų atstumas iki augalų ir padidinamas augalų padengimas net ir nepalankiomis purškimo sąlygomis. Kai purkštukai išdėstyti kas 50 cm, sijos darbinis aukštis turi būti apie 50–60 cm, o išpurškiami lašai turi nukeliauti atstumą, kuris lygus 1 metrui ir daugiau. Todėl atsiranda rizika, kad jie išgaruos arba bus nupūsti vėjo. BoomControl sistema (purkštukai išdėstyti kas 25 cm, sijų darbinis aukštis – 25–30 cm) leidžia sumažinti lašų kelionės atstumą iki nepavojingo šalutiniams poveikiams. Aišku, panaudoję dažnesnį išdėstymą, mes mašinoje montuojame perpus mažesnio skersmens purkštukus“, – paprastą, bet kartu genialų naujosios BoomControl sistemos veikimo principą paaiškina pašnekovas.


Tausoja dirvožemį

Kasdien vis aktualesnės tampa temos apie dirvožemio erozijos stabdymą, derliaus savikainos mažinimą. Šiuos klausimus bando spręsti ne viena mokslo įstaiga. Rezultatai akivaizdūs – ariamoji technologija veda į eroziją. Naujoji „Horsch“ juostinio žemės dirbimo sėjamoji „Focus TD“ pasitelkdama pažangiausias technologijas ne tik tausoja dirvą – jos darbas maksimaliai panašus į tiesioginę sėją ir pasižymi padidintu derliaus stabilumo rodikliu.

 „Jau nuo 2001 m. kompanija „Horsch“ koncentruojasi į dirvos dirbimą kaupiamosioms kultūroms. Svarbu, kad sėjamoji „Focus TD“ paruošia tik tas dirvos vietas, kur vėliau bus sėjama. Šį pažangi mašina supurena dirvožemį juostomis, kartu iš sėjos horizonto bei šaknų augimo zonos pašalinami augaliniai likučiai ir įterpiamos trąšos. Visa tai atliekama prieš padanginį volą, po kurio eina sėja (15 arba 30 cm tarpueiliai) su TurboDisc sėjos noragais. „Focus“ sėjamoji yra universali – ji tinka ir po arimo ar skutimo, taip pat ir tiesioginei sėjai. Ne mažiau svarbus privalumas – išlaidų mažinimas. Dėl mažo galios poreikio kultivuojama tik ta dirvos vieta, kur bus sėjama, o efektyvus tręšimas optimaliai padeda augalui vystytis.  Dirbant su šia technika, dirva vienu važiavimu paruošiama, patręšiama, sutankinama, apsėjama ir privoluojama“, – dar vienos „Horsch“ mašinos privalumus vardija N. Žukauskas.

Kompanija „Horsch“ gamina ir daugybę kitų pažangiausiomis technologijomis pagrįstų žemės ūkio mašinų, kiekvienai būdinga visa, kas geriausia – nuo ilgaamžiškumo iki patogaus naudojimo.

 

Valstiečių laikraštis

www.valstietis.lt

Kristina Kovaliukė

2016-10-22