Prieš 15 metų priimtas sprendimas atstovauti jaunam Vokietijos žemės ūkio technikos gamintojui „Horsch“, anot bendrovės „Audrokesta“ vadovo Audriaus Mockaičio, nebuvo lengvas, tačiau pasiteisino. Sėkmei prireikė daug pastangų ir darbo, tačiau šiandien žemės ūkio rinkoje bendrovės vardas siejamas su atsakingumu ir kokybe.

Siekis – būti arčiau klientų

Šakių rajone įsikūrusi bendrovė „Audrokesta“ klientams siūlo naują ir naudotą žemės ūkio techniką: sėjamąsias, žemės dirbimo techniką, purkštuvus, taip pat elektroniką žemės ūkio technikai. Bendrovės „Audrokesta“ klientai, įsigiję žemės ūkio darbams reikalingos technikos, čia pat gali gauti ir atsarginių detalių, užsiregistruoti inžinierių vizitams (bendrovė turi šešias mobiliąsias brigadas). Atsarginių detalių sandėlis veikia Šiauliuose, kitąmet planuojama plėtra į Panevėžį. Kaip teigia A. Mockaitis, tuomet 50–70 kilometrų spinduliu bus pasiekiami kone visi ūkiai.

Prekyba žemės ūkio technika, anot pašnekovo, nuo automobilių pardavimų skiriasi palyginti nedaug: žemės ūkio technikos detalės, kaip ir automobilių ar sunkvežimių, koduotos, detalių katalogai prieinami įvairiomis formomis – ir elektroniniai, ir popieriniai. Esminis skirtumas – automobilio remonto atveju įmanoma gauti pakaitinį automobilį, tačiau žemės ūkio sektoriuje toks sprendimas retas, mat technika derinama prie konkrečių ūkių specifikos.

Bendrovės „Audrokesta“ specialistai šią problemą sprendžia racionaliai: sandėliuose turi sukaupę didžiulį detalių asortimentą, kad prireikus jas galėtų pristatyti per trumpiausią įmanomą laikotarpį. „Žemės ūkyje sezonas trunka kelis mėnesius, jį pakoreguoja ir prasti orai. Žemės ūkio technikos remontas turi vykti itin greitai ir efektyviai. Visuomet turime būti pasiruošę“, – komentavo įmonės vadovas.

Vokietijos žemės ūkio technikos gamintojo „Horsch“, kuriam Lietuvoje atstovauja „Audrokesta“, produkciją pašnekovas lygino su lietuvių mėgstamu „Mercedes“. Vokiečių gamintojų technikos – naujos ir naudotos – pardavimai sudaro kone 85 proc. visos įmonės apyvartos. Nors „Horsch“ vardas rinkoje žinomas palyginti neilgai – 35 metus, jis jau įvertintas kone visoje Europoje.



Patraukliausi – Vokietijos gamintojai

Nors Lietuvoje galima įsigyti įvairių šalių gamintojų technikos, mūsų šalies ūkininkai labiausiai vertina Vokietijos arba Prancūzijos gamintojus. O su žemės ūkio technika ar padargais potencialūs pirkėjai susipažįsta lauko dienose, parodose.

Pastarąjį dešimtmetį, anot pašnekovo, lietuviai noriai įsigyja naują žemės ūkio techniką. Tokį pasirinkimą lėmė ne tik ES parama technikai įsigyti, bet ir poreikis siekti našumo, konkuruoti įtemptomis rinkos sąlygomis, taupyti laiką, lėšas ir energijos išteklius.

Per palyginti trumpą laikotarpį pažangūs ir technologijomis besidomintys ūkininkai, anot A. Mockaičio, pralenkė net ir Vakarų Europos ūkius. Beje, naują ir modernią techniką naudoja ir stambūs, ir mažesni ūkiai.

Senkant ES paramai, žemės ūkio technikos kaita vyksta nebe taip sparčiai (šiuo metu techniką atnaujinti įprasta kas 5–7 metus). Prognozuojama, kad ateityje ūkininkai techniką atnaujins kas dešimtmetį. Naudota, iš ūkininkų perpirkta ir suremontuota ne vienerius metus tarnavusi žemės ūkio technika iš bendrovės „Audrokesta“ aikštelių iškeliauja į Bulgariją, Rumuniją, Ukrainą, Lenkiją.


Atitiko vokiečių lūkesčius

Nauja žemės ūkio technika „Audrokesta“ prekiauja tik Lietuvoje. Tokį sprendimą A. Mockaitis aiškina paprastai: gamintojai, įsteigę atstovybę, tikisi kokybiško atstovavimo konkrečioje šalyje. Juolab kad technika brangi, prikimšta įvairiausių technologijų. Pašnekovas juokauja – įlipę į savaeigį purkštuvą, elektronikos rastume daugiau nei šiuolaikiniame automobilyje. Tokiai technikai prižiūrėti būtini kvalifikuoti specialistai, o tokie ir dirba Šakiuose įsikūrusioje bendrovėje. Antra vertus, žemės ūkyje laikas ypač brangus, tad sugedus technikai labai svarbu ją suremontuoti ar detales pakeisti sugaištant kuo mažiau laiko.

Vienas esminių prioritetų, įsigyjant žemės ūkio techniką, – greitas ir kokybiškas aptarnavimas garantiniu laikotarpiu ir garantijai pasibaigus.

„Audrokestos“ vadovo žodžiais, gamintojai investuoja į technologijas, kurios, brangstant ištekliams, kiek įmanoma daugiau sumažintų technikos važiavimų dirbant žemę skaičių, nepakenkiant darbo kokybei. Juolab kad kiekvienas papildomas važiavimas reiškia sunaudotus degalus ir sugaištą laiką.


Pavyzdžiui, „Horsch“ negamina plūgų, tačiau rinkai siūlo skutiklius, kultivatorius, kombinuotas sėjamąsias, kurios vienu važiavimu išdirba žemę, ją paruošia sėjai, pasėja sėklas, prireikus kartu įterpia trąšų.

Pašnekovas pripažįsta – 2003 m. pradėjus prekiauti žemės ūkio technika, teko ieškoti būdų, kaip tai padaryti geriau nei kiti rinkos žaidėjai, įrodinėti savo privalumus. O tas privalumas – kokybiškas darbas ir atsakingas požiūris.

Bendrovė „Audrokesta“ siūlo ir dar vieną – nestandartinių gaminių pervežimo – paslaugą. 80 proc. visų pervežimų – pačios įmonės prekiaujama technika, papildomai pervežama ir kitų įmonių, ūkininkų technika ar gamyklų įranga. „Speciali technika gana brangi, todėl nepopuliari. Praktiškai kiekvienoje Europos valstybėje reikalingi specialūs leidimai, kas apsunkina dokumentų rengimą, taigi retas ryžtasi šiam procesui“, – komentavo A. Mockaitis.


alfa.lt
2018-12-27